duminică, 18 ianuarie 2009

Regulamentul de ordine interioara (ROI) al Scolii " Teiul Doamnei " Teis

Regulamentul de ordine interioara (ROI) al Scolii " Teiul Doamnei " Teis
Cap.1. Exercitarea calităţii de elev. Încetarea exercitării acestei calităţi

Se va urmări respectarea conţinutul articolelor 93-96 din Regulamentul unităţilor de învăţământ preuniversitar.
Din conţinutul acestor articole se vor reţine:
1. Calitatea de elev se exercită prin frecventarea cursurilor, prin participarea la toate activităţile curriculare şi extracurriculare existente în programul fiecărei şcoli;
2. Evidenţa prezenţei elevilor se face la fiecare oră de curs de către cadrele didactice care consemnează în catalog absenţele;
3. Absenţele datorate îmbolnăvirii elevilor, bolilor molipsitoare în familie sau altor cazuri de forţă majoră, dovedite cu acte legale, sunt considerate motivate.
4. Motivarea absenţelor se efectuează pe baza următoarelor acte:
-adeverinţă eliberată de medicul cabinetului şcolar, sau de medicul de familie;
-adeverinţă sau certificat medical, eliberat de unitatea spitalicească, în cazul în care elevul a fost internat în spital;
-cererea scrisă a părinţilor/tutorelui pentru situaţii familiale deosebite ( fără a depăşi 7 zile pe semestru) aprobată de directorul unităţii de învăţământ.
Motivarea absenţelor se face de către învăţători şi diriginţi în ziua prezentării actelor justificative sau după consultarea părinţilor (susţinătorilor legali). Toate adeverinţele trebuie să aibă viza cabinetului medical şcolar.
5. Elevii de la învăţământul de zi cu handicap fizic, nedeplasabili, cu boli cronice grave pot fi scutiţi parţial sau total de frecvenţă, beneficiind de îndrumarea şcolii; scutirea se acordă la cerere, de directorul unităţii, pe baza actelor doveditoare.
6. Notele sau calificativele acordate se comunică elevilor şi se trec în documentele de înregistrare corespunzătoare (catalog, carnet de note, caiete de înregistrare a calificativelor, fişa de observaţie şi apreciere) conform metodologiei elaborate de Serviciul Naţional de Evaluare.
7. La sfârşitul fiecărui semestru, învăţătorul/dirigintele convoacă Consiliul profesorilor clasei, pentru stabilirea notei la purtare a elevilor în funcţie de comportarea generală în şcoală şi în afara acesteia; notele la purtare mai mici de 7 (Suficient în învăţământul primar) se discută şi se aprobă atât de acest consiliu cât şi de director; decizia şi motivarea fiecărei note mai mici de 7 (Suficient pentru învăţământul primar) sunt aduse la cunoştinţa Consiliului profesoral de către învăţător/diriginte prin raport scris.
8. Sunt declaraţi corigenţi elevii care obţin medii anuale sub 5 (Insuficient pentru învăţământul primar) la unul sau două obiecte de studiu;
.9. Sunt declaraţi promovaţi elevii care, la sfârşitul anului şcolar, obţin la fiecare obiect din planul de învăţământ cel puţin media anuală 5 iar la purtare, media anuală 6 (Suficient la învăţământul primar).
10.Elevii amânaţi medical sau cu situaţia neîncheiată pe semestrul I îşi vor încheia, de regulă, situaţia şcolară în primele 4 săptămâni de la reluarea activităţii.
11.Sunt declarati repetenţi:
a) elevii care au obţinut la purtare medii anuale sub 5,00 (“insuficient” în învăţământul primar) la mai mult de două obiecte de învăţământ;
b) elevii care au obtinut la purtare media anuala sub 6,00 (insuficient” în învăţământul primar), indiferent de mediile obţinute la obiectele de studiu;
c) elevii corigenţi sau amânaţi care nu se prezintă sau nu promovează examenele de corigenţă;
d) elevii care absenteaza motivat peste 120 de zile şcolare
e) elevii exmatriculaţi cu drept de reînscriere.
În învăţământul primar, repetenţia apare numai după finalizarea ciclului de achiziţii fundamentale (clasa a II-a). Elevii care, la încheierea clase I, se găsesc în situaţia de repetenţie, vor rămâne în colectivele în care au învăţat în clasa I şi vor intra într-un program de remediere/recuperare şcolară, realizat de învăţătorul clasei, împreună cu un specialist de Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică.
12.La examenul de corigenţă sunt declaraţi promovaţi elevii care obţin, la fiecare obiect, cel puţin media 5,oo (suficient pentru ciclul primar).
13. Dupa încheierea examenelor de corigenţă elevii care nu au promovat la un singur obiect de învăţământ, pot solicita Inspectoratului Şcolar reexaminarea, care se va putea face până la începerea noului an de învăţământ.
14. Elevii din fiecare clasă (din învăţământul gimnazial) vor consulta opţiunile prezente în lista curriculară a şcolii şi vor prezenta în scris opţiunile lor pentru anul şcolar în curs.
15. Calitatea de elev încetează în condiţiile exmatriculării fără drept de reînscriere, sau în condiţiile de abandon şcolar.
16. Incetarea exercitării calităţii de elev se realizează la încheierea studiilor din învăţământul general obligatoriu sau la absolvirea liceului sau a şcolii profesionale.

Cap.II. Drepturile elevilor

17. Elevii se bucură de toate drepturile legale şi nici o activitate din şcoală nu
le poate leza demnitatea sau personalitatea.
18.Elevii au dreptul să opteze, conform legii, pentru tipul şi forma de învăţământ pe care o vor urma şi să aleagă parcursul şcolar corespunzător intereselor, pregătirii şi competenţelor lor, făcând din timp opţiunea din oferta cuprinsă în curriculum-ul la decizia şcolii.
19. Elevii beneficiază de învăţământ de stat gratuit.
20. Elevii pot beneficia de bursă, credite pentru studiu acordate de bănci. Statul îi sprijină material, cu precădere pe cei care obţin rezultate foarte bune la învăţătura sau la activităţi artistice sau sportive, precum şi pe cei cu situaţie materială precară.
21. Elevii pot utiliza gratuit, sub îndrumarea profesorilor, pe toată durata studiilor, baza materială şi didactică de care dispune şcoala noastră.
22. Elevii au dreptul să participe la activităţile extracurriculare organizate de şcoala noastră precum şi la cele care se desfăşoară în cluburile copiilor.
23. In timpul şcolarizării elevii beneficiază de asistenţă medicală gratuită. Au dreptul la bilete (spectacole, manifestări sportive, transport în comun) cu preţuri reduse.
24. Elevii din învăţământul primar şi gimnazial primesc gratuit manuale şcolare.
25. Elevii au dreptul să fie evidenţiaţi şi să primească premii şi recompense pentru rezultatele deosebite la activităţile curriculare şi extracurriculare, precum şi pentru atitudine civică exemplară.
26. Elevii din învăţământul preuniversitar beneficiază de libertatea de informare şi de exprimare.
27. La nivelul şcolii noastre se constituie Consiliul Elevilor, format din reprezentanţi ai elevilor de la fiecare clasă şi funcţionează în baza unui regulament propriu.
28. Elevilor cu rezultate foarte bune la învăţătură, sau celor cu probleme sociale dificile, li se pot acorda burse de merit sau burse sociale în conformitate cu reglementările în vigoare.
29. Elevii cu aptitudini şi performanţe şcolare excepţionale pot promova doi ani într-unul, conform metodologiei elaborate de M.Ed.C.

Cap.III. Responsabilităţile elevilor

30. Elevii trebuie să aibă o comportare civilizată atât în şcoală cât şi-n afara ei; trebuie să cunoască şi să respecte legile statului, regulamentul şcolar şi cel de ordine interioară, regulile de circulaţie şi cele cu privire la apărarea sănătăţii, normele de tehnică a securităţii muncii, de prevenire şi de stingere a incendiilor, cele de protecţie civilă şi de protecţie a mediului.
31. Să poarte la şcoală şi la activităţile extracurriculare o ţinută vestimentară care să-i particularizeze ca şcolari ai unităţii noastre.
32. Să aibă o îmbrăcăminte curată, o ţinută îngrijită, să păstreze curăţenia în şcoală şi să respecte regulile de igienă.
33. Este interzis elevilor!
a) să distrugă documentele şcolare ( cataloage, foi matricole, carnete de note);
b) să deterioreze bunurile din patrimoniul şcolii;
c) să aducă şi să difuzeze în şcoală materiale care, prin conţinutul lor, atentează la independenţa, suveranitatea şi integritatea naţională a ţării;
d) să fumeze şi să consume băuturi alcoolice sau droguri;
e) să posede şi să difuzeze materiale cu caracter obscen sau pornografic; să aducă jigniri şi să manifeste agresivitate în limbaj sau comportament;
f)se interzice elevilor să umble la instalaţia electrică.
34. Elevii au obligaţia să poarte asupra lor carnetul de elev şi să-l prezinte profesorilor/învăţătorilor pentru consemnarea notelor/calificativelor, precum şi părinţilor pentru informare în legătura cu situaţia şcolară.
35. Elevii din învăţământul obligatoriu trebuie să utilizeze cu grijă manualele şcolare primite şi să le restituie în bună stare la sfârşitul anului şcolar, în condiţiile prevăzute de instrucţiunile de difuzare a manualelor.
36. Elevii au obligaţia să salute respectuos cadrele didactice şi personalul şcolii, să fie modeşti şi cuviincioşi;
37. Sunt obligaţi să adopte un comportament caracterizat prin respect reciproc faţă de de colege (colegi), faţă de colegii care aparţin altor etnii (minorităţi);
38. Elevii care nu vor respecta prezentul regulament vor fi sancţionaţi în conformitate cu prevederile Regulamentului de funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (art. 118-134);
40. Elevii care obţin rezultate remarcabile la învăţătura şi se disting prin comportare exemplară pot primi următoarele recompense:
a) evidenţierea în faţa colegilor de clasă;
b) evidenţierea de către director în faţa colegilor de şcoală şi a Consiliului profesoral;
c) comunicarea verbală sau scrisă adresată părinţilor, cu menţionarea faptelor deosebite pentru care este evidenţiat;
d) trimiterea cu prioritate în excursii sau tabere de odihnă;
e) acordarea de burse de merit, alte recompense materiale acordate de agenţi economici sau sponsori;
f) premii, diplome, medalii, insigne;
g) premiul de onoare al şcolii;
40. In conformitate cu Legea Invăţământului, şcoala noastră va sprijini elevii care vor participa la olimpiadele naţionale şi internaţionale prin activităţi de pregătire organizate de profesorii şcolii.
Sancţiuni:
41. Elevii care săvârşesc fapte ce aduc atingere legilor în vigoare, prezentului Regulament de ordine interioară, vor fi sancţionaţi în funcţie de gravitatea faptelor cu:
a) observaţia individuală, mustrarea în faţa clasei şi mustrare în careul elevilor;
b) mustrarea în faţa Consiliului profesoral;
c) mustrarea scrisă;
d) retragerea temporară sau definitivă a bursei;
e) munca in folosul scolii;
f) mutarea disciplinară la altă şcoală;
42. Elevii vinovati de deterioarea bunurilor şcolii vor plăti toate lucrările necesare reparaţiilor. In cazul în care vinovatul nu se cunoaşte, răspunderea materială devine colectivă (a clasei).