marți, 30 decembrie 2008

Revista Scolii " Teiul Doamnei " Teis Nr. 1 DECEMBRIE 2007 PAG 7




TURISMUL CIVILIZAT

TURISMUL - unul din cele mai complexe fenomene ale civilizaţiei contemporane, reprezintă o formă activă de recreere, instruire şi educaţie, plăcerea de a călători pentru a vedea şi cunoaşte alte locuri, alţi oameni şi obiceiuri.
Turismul reprezintă o fereastră deschisă spre frumuseţea şi diversitatea peisajului ţării, spre minunatele creaţii de artă, arhitectură, cultură şi obiective economice ale poporului nostru.
România, prin relieful ei atât de variat şi încântător, prin vegetaţia, flora şi fauna atât de bogate, prin oamenii şi obiceiurile lor de muncă şi viaţă atât de frumoase, reprezintă un inestimabil potenţial turistic.
Organizatorii de excursii şi drumeţii trebuie să vegheze ca turştii să respecte regulile codului de comportare al turistului, căile de acces spre obiectivele turistice, să se deplaseze în linişte, să nu colecteze plantele, să nu deranjeze animalele întâlnite, să nu arunce la întâmplare gunoaiele şi să nu consume băuturi alcoolice în timpul deplasărilor.
Vizitarea monumentelor de artă şi arhitectură, a lăcaşurilor de cult, trebuie făcută cu respect şi pioşenie, evitându-se atingerea obiectelor, consemnarea numelor pe pereţi, deteriorarea peisajului ambiant şi aruncarea la întâmplare a rezidurilor.
Popasurile în natură să nu se soldeze cu degradarea locurilor, să nu se facă focul în pădure, resturile alimentare şi ambalajele să fie strânse şi depozitate în locuri ferite vederii.
Turiştii auto să nu-şi spele maşinile în apa râurilor şi lacurilor, să nu schimbe uleiul în pădure pe covorul pajiştilor, să nu-şi ambaleze motoarele pentru a verifica buna lor funcţionare, să nu comunice între ei prin claxonare.
Dorim ca turiştii de orice vârstă, de la şcolari până la pensionari, să preţuiască, să protejeze şi să se bucure din plin de frumuseţile, bogăţiile şi harurile cu care a fost hărăzită ţara noastră şi ca aceste daruri să rămână nealterate pentru generaţiile viitoare.


Prof. ENE MIHAELA